Uygun Sulama Yöntemini Seçin

Çimleri sulamak için kendiniz hortumla sulama yöntemini uygulayabileceğiniz gibi, bu iş için özel olarak tasarlanmış, tasarruflu otomatik sulama sistemlerini de tercih edebilirsiniz. Üstünde bitki yetişen çim alanlar için damla sulama yöntemini denemenizi öneriyoruz.


Damla Sulama Yöntemi

Bahçeye damlama nasıl döşenir, damla sulamı yöntemi nedir merak ediyor olabilirsiniz. Damla sulama yönteminde çimende uzun delikli hortumlar uzanır. Bu hortumların bitkilerin kök kısmına eriştiği noktalarda düzenli su akışı sağlanır. Böylece boşa giden su miktarı azalır ve daha az su tüketimi ile çimenler ve bitkiler ihtiyacı olan suyu almış olur. Çimenler için bahçe sulama fıskiye yardımıyla da gerçekleştirilebilir.


Sulama Saatine Dikkat

Çimlerin sulanmasında en etkili sulama saatleri dikkate alınmalıdır. Peki, çim ne zaman sulanır? Çim kaç günde bir sulanır? Bu saatler sabahın erken vakitleri veya gece geç saatlerdir. Güneş ışınlarının en az olduğu saatlerde toprak yüzeyindeki su daha az buharlaşır. Bu sayede toprak tarafından emilip köklere iletilen, dolayısıyla da çimlerin ve bitkilerin gelişimini destekleyen su miktarı daha fazla olur. Bu bilgiler ışığında uygun vakitlerde sulama yapmanızı öneriyoruz.


Sulama Süresine Karar Verin

Çim sulama süresi, toprak özelliklerine göre değişiklik gösterir. Sıkı yapılı topraklarda yağmurlama sistemi ile 3 saatlik, gevşek yapılı toprakta ise 1 saatlik bir bahçe sulama yeterli olur. Önemli olan suyun, toprağın 30 cm altına rahatça inebiliyor olmasıdır.


Bahçe sulama işlemlerinde bitkilerin ihtiyacından daha fazla veya daha az su vermemeye ve düzenli sulama yapmaya özen gösterin. Belli aralıklarla sulama işlemine devam etmediğiniz takdirde bahçe sulamadan beklediğiniz verimi alamayacağınız da unutmayın.


Sıkça Sorulan Sorular

Bahçedeki Bitki Kökleri Nasıl Sulanmalı?

Toprağın yüzeyini kaplayan ancak köklere inmeyen su, yetersiz sulama yapıldığını gösterir. Aşırı sulama ise kökün çürümesine neden olur. Bu nedenle toprağın her yerine eşit ölçüde yayılacak şekilde sulama yapmaya ve her bitkinin su ihtiyacına göre kullanacağınız su miktarını ayarlamaya özen göstermelisiniz.


Bahçe Sulamada Kauçuk Hortum Kullanılır mı?

Kauçuk hortumların tek dezavantajı, büyük hortum kütlesi halindeyken taşınmasının zor oluşudur. Bunun dışında UV ışınlarına, sıcaklığa, basınca karşı oldukça dayanıklı, mukavemeti yüksek ve elastikiyeti fazla bir malzemedir. Kauçuk hortumlar bahçe sulama işlerinde dört mevsim kullanılabilir.


Çimler Günün Hangi Saatinde Sulanır?

Çimlerin sulanmasında en etkili sulama saatleri dikkate alınmalıdır. Bu saatler sabahın erken vakitleri veya gece geç saatlerdir. Güneş ışınlarının en az olduğu saatlerde toprak yüzeyindeki su daha az buharlaşır. Bu sayede toprak tarafından emilip köklere iletilen, dolayısıyla da çimlerin ve bitkilerin gelişimini destekleyen su miktarı daha fazla olur. Bu bilgiler ışığında uygun vakitlerde sulama yapmanızı öneriyoruz.